TXL
 
Safe • Stable • Secure
安全•安稳•安心
Hubungi Kami
×

Rhizomma Polygonati or King Solomon’s Seal

Rasanya manis, bersifat sejuk dan selamat dimakan. Ia menyasarkan meridian limpa, paru-paru dan buah pinggang untuk melembapkan paru-paru dan buah pinggang, menguatkan limpa dan meningkatkan aliran tenaga. Ramuan ini terkenal dalam perubatan Cina tradisional sebagai tonik perangsang tenaga yang mampu “meringankan badan dan memanjangkan umur dengan pengambilan jangka panjang”. Ia sesuai digunakan sebagai makanan atau ubat. Menurut “Compendium of Materia Medica”, herba ini kaya dengan intipati alam yang paling ideal untuk menguatkan perut dan limpa.

×

Cendawan Poria

Rasanya manis dengan tekstur yang lembut dan elastik. Ia menyasarkan meridian jantung, limpa dan buah pinggang untuk menyingkirkan pengumpulan air yang berlebihan, menguatkan limpa dan menenangkan emosi.

×

Akar Likoris

Rasanya manis dan bersifat neutral. Ia menyasarkan meridian jantung, paru-paru, limpa dan perut untuk merangsang aliran tenaga, menghilangkan kepanasan badan, membuang toksin, menghilangkan kahak dan batuk. Selain itu, ia juga bermanfaat untuk meredakan demam, kesakitan serta mengurangkan kesan mudarat ubat.

×

Hedyotis Diffusa

Ramuan ini bersifat “sejuk” dengan rasa sedikit pahit dan manis. Ia menyasarkan meridian perut, usus besar dan usus kecil untuk menghilangkan kepanasan badan, membuang toksin, menyingkirkan pengumpulan air berlebihan dan memecahkan batu karang.

×

Danggui atau Angelica Sinesis

Ramuan ini bersifat “panas” dengan rasa manis dan pedas. Ia menyasarkan meridian hati, jantung dan limpa untuk meningkatkan penghasilan sel darah, merangsang aliran darah, mengawal kitaran haid, melegakan kesakitan dan melawaskan pembuangan najis.

×

Radix Paeoniae

Ramuan ini bersifat “sejuk” dengan rasa pahit, masam dan manis. Ia menyasarkan meridian hati dan limpa untuk mengawal kitaran haid, menguatkan hati, melegakan kesakitan dan mengurangkan perpeluhan.

×

Fructus Ligustri Lucidi or Ligustrum

Ramuan ini bersifat neutral dengan rasa pahit dan manis. Ia menyasarkan meridian hati, paru-paru dan buah pinggang untuk menyihatkan hati dan buah pinggang, menguatkan lutut, menghitamkan rambut dan menajamkan penglihatan.

×

Radix Codonopsis Pilosula

Rasanya manis dan bersifat neutral. Ia menyasarkan meridian limpa dan paru-paru untuk merangsang aliran tenaga, meningkatkan penghasilan air liur dan menambah darah.

×

Perilla Frutescens

Rasanya pedas dan bersifat “panas”. Ia menyasarkan meridian paru-paru dan limpa untuk menggalakkan perpeluhan, menghilangkan simptom penyakit dan melancarkan aliran tenaga.

×

Dandelion

Herba ini bersifat “sejuk” dengan rasa pahit dan manis. Ia menyasarkan meridian hati dan perut untuk menghilangkan kepanasan badan, menyingkirkan toksin, menghilangkan bengkak, mencegah pengumpulan air berlebihan dan menghalang pembentukan batu karang.

×

Madu

Rasanya manis dan bersifat neutral. Ia menyasarkan meridian paru-paru, limpa dan usus besar untuk menyihatkan limpa dan perut, melegakan kerengsaan usus, menguatkan paru-paru dan menghentikan batuk, serta melawaskan pembuangan air besar.